Ukrajina: Mrazy si vyžiadali ďalších 38 obetí

03.02.2012 Celý región

Kyjev 3. februára (TASR) - Tridsaťosem ďalších obetí mrazivého počasia zaznamenali ukrajinské úrady. Vlna nezvyčajne chladného počasia si tak za uplynulý týždeň vyžiadala v krajine dovedna 101 životov, informovala dnes agentúra Associated Press.

Miestne ministerstvo pre mimoriadne situácie na svojej webovej stránke uviedlo, že viac ako 1200 ďalších osôb museli hospitalizovať v dôsledku podchladenia a omrzlín. Teploty v niektorých častiach krajiny klesli až na 32 stupňov pod nulou.

Tamojšie úrady zatvorili školy a univerzity a po celej krajine zriadili približne 3000 vyhrievaných stanov s jedlom. Predstavitelia rezortu zdravotníctva nariadili nemocniciam, aby po ošetrení neprepúšťali z nemocníc bezdomovcov, aby ich tak uchránili pred zimou.

Prvýkrát od vypuknutia vlny chladného počasia oficiálne zverejnilo počet obetí aj Rusko. V januári v krajine zamrzlo 64 ľudí, oznámilo ministerstvo pre civilnú ochranu. Iba v Moskve museli v noci nadnes hospitalizovať 20 ľudí s omrzlinami.

Gruzínsko medzitým ohlásilo s mínus 20 stupňami Celzia najnižšie teploty, aké v krajine zaznamenali od roku 1998. Úrady oznámili, že v dôsledku zľadovatených ciest a hustého sneženia utrpelo zranenia množstvo chodcov.

V Bielorusku museli pre mrazivé počasie zatvoriť približne 900 škôl, dodala agentúra DPA.
 

Vyberte región